Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
flink napisał:
Joseph pewnie wiesz ale inni moze nie wiedza

sa roznice pomiedzy strefami ograniczenia predkosci
ja jechalem w trefie do 50km/h dlatego radar jest mniej tolerancyjny jak zarowno taryfikator,

poza tym jesli chodzi o utragte prawka to i tak policjant decyduje ale jest zasada ze generalnie jesli przekracza sie predkosc o 30km, a w strefie50/h juz po przekroczeniu o 20km mozna stracic prawko

Fartsgrense

Brudd på fartsgrensen

Bot

Prikker

60 km/t eller lavere

t.o.m 5 km/t

kr 600

0

60 km/t eller lavere

6 t.o.m 10 km/t

kr 1600

0

60 km/t eller lavere

11 t.o.m 15 km/t

kr 2900

1

60 km/t eller lavere

16 t.o.m 20 km/t

kr 4200

2

60 km/t eller lavere

21 t.o.m 25 km/t

kr 6500

2

70 km/t eller høyere

t.o.m 5 km/t

kr 600

0

70 km/t eller høyere

6 t.o.m 10 km/t

kr 1600

0

70 km/t eller høyere

11 t.o.m 15 km/t

kr 2600

0

70 km/t eller høyere

16 t.o.m 20 km/t

kr 3600

1

70 km/t eller høyere

21 t.o.m 25 km/t

kr 4900

2

70 km/t eller høyere

26 t.o.m 30 km/t

kr 6500

2

70 km/t eller høyere

31 t.o.m 35 km/t

kr 7800

2

Subsidiær fengselstraff:

Ved bøtlegging fastsettes følgende fengselsstraff dersom boten ikke blir betalt:

Dagers fengsel ved bot til og med kr.:
3 3000
5 4000
7 5000
11 6000
15 8000
20 >8000

Andre bøter:
Kjøring i strid med trafikksignal: 5200
Kjøring i strid med trafikkskilt: 4200
Ulovlig forbikjøring: 5200
Brudd på vikepliktsregler: 5200
Kjøring på fortau, gang og sykkelsti: 3200
Kjøring på eller over sperrelinje: 3200
Kjøring uten å gi påbudt tegn: 2000
Kjøring og bruk av håndholdt mobiltelefon: 1300

I tillegg er det følgende bøter:

Manglende bruk av bilbelte: kr. 1.500

Manglende bruk av hjelm: kr. 1.500

Manglende sikring av barn: kr. 1.500

Finsk industrikonge fikk én million i fartsbot

Dagbladets nettavis forteller 05.03.2009 om den styrtrike finske industrikongen Jari Bär som er ilagt en bot på nesten 112 000 euro eller temmelig nøyaktig én million kroner for råkjøring. Bär ble i januar tatt i å kjøre i 82 kilometer i timen i en 60-sone. "Hadde han holdt seg i 80, ville han sluppet med et forelegg på 115 euro eller godt og vel en norsk tusenlapp. Ved fastsettelsen av boten har finsk politi tatt utgangspunkt i skatteoppgjøret for 2007. "

www.sikkertrafikk.no/Boter.htm

lepiej wejść na link tam jest to lepiej widoczne....... dobranoc, szerokości..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
robertoslo2 napisał:
Poczytajcie trochę fachowych ksiazek to się dowiecie czemu nie dostajecie mandatów pedzac przed radarami 10 km wiecej niz dozwolona prędkośćte twoje książki wsadź se w dupe, kumpel ostatnio na 50-tce miał 53,
fotka yebla i 1600 do zapłaty i żadna czerwona lampka tam nigdy sie nnie zapala
p.s. to było na wsi Sandnes
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
168 Postów
Robert Niemiec
(robertoslo2)
Stały Bywalec
Joseph jeśli nie masz ochoty czytać to Twój problem, ja nie będę tu na forum cytowal książki,
AndersB ja czytam ksiazki a nie wkladam sobie w dupe, pewnie ty tak robisz , i pewnie dlatego nie wiesz czemu jedni pedza przed radarami a inni po przekroczeniu minimalnie dozwolonej prędkości dostaja mandat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
robertoslo2 napisał:
Joseph jeśli nie masz ochoty czytać to Twój problem, ja nie będę tu na forum cytowal książki,
AndersB ja czytam ksiazki a nie wkladam sobie w dupe, pewnie ty tak robisz , i pewnie dlatego nie wiesz czemu jedni pedza przed radarami a inni po przekroczeniu minimalnie dozwolonej prędkości dostaja mandat

Jestes rodzina z Kaczyńskim? Wiem ale nie powiem..... :-D
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
409 Postów

(flink)
Wyjadacz
robertoslo2 napisał:

hmmm zaciekawiles nas swoja wiedza na ten temat. Czy moglbys nam to wytlumaczyc tutaj ?
JAk to jest ze jedni dostaja mandat za minimalne przekroczenie a inni nie dostaja?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Kiedys uslyszalam fajna gatke o fotoradarze i mandatach, ktora mozliwe, ze zalicza sie do urban legend.

W Drammen swego czasu stal radar przy moscie (ten starego typu). Raz jechal tam jeden taki, no i radar zrobil mu zdjecie, co zaskoczylo goscia, bo uwazal, ze jechal wolniej niz dozwolona szybkosc. Zrobil wiec duze kolko i przejechal przed radarem jeszcze raz, z tym, ze wolniej, a radar zrobil mu drugie zdjecie.
Wiec gosciu machnal reka i stwierdzil, ze radar zepsuty i tyle.
Po miesiacu dostal 2 mandaty za brak pasow bezpieczenstwa
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów
P. yy
(DratilHelvete)
Stały Bywalec
flink napisał:
robertoslo2 napisał:

hmmm zaciekawiles nas swoja wiedza na ten temat. Czy moglbys nam to wytlumaczyc tutaj ?
JAk to jest ze jedni dostaja mandat za minimalne przekroczenie a inni nie dostaja?
mnie też raz złapał bo sie zagapilem na e18 miałem 87 na 80 dozwolone więc tutaj nie sprawdzilo sie to rzekome dozwolone 10 *powyżej* dozwolonej prędkości
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
DratilHelvete napisał:
flink napisał:
robertoslo2 napisał:

mnie też raz złapał bo sie zagapilem na e18 miałem 87 na 80 dozwolone więc tutaj nie sprawdzilo sie to rzekome dozwolone 10 *powyżej* dozwolonej prędkości
...Bo nie czytasz książek
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
168 Postów
Robert Niemiec
(robertoslo2)
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
Joseph napisał:
robertoslo2 napisał:

Jestes rodzina z Kaczyńskim? Wiem ale nie powiem..... :-D

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok